Margje de Vries – Geluk is ZEKER budget

laatste nieuws

“Those who don’t jump will never fly.”

Een aantal jaren geleden sprong ik voor het eerst vrijwillig op 3 km hoogte uit een vliegtuig. Tijdens de vrije val verklaarde ik mezelf compleet voor gek. ‘Beter Horen’ heeft dankzij mijn gegil mijn instructeur er vermoedelijk als vaste klant bij gekregen. Eenmaal veilig geland en weer op weg naar huis besefte ik dat ik het redelijk onbewust had ervaren, zo verdoofd door de zenuwen. Zonde natuurlijk. Maar wél een perfecte reden om het avontuur opnieuw aan mijn bucketlist toe te voegen. Toen ik hoorde van het ‘Geluk is ZEKER budget’ had ik mijn doel dan ook snel bepaald. Op zaterdag 4 augustus was het zover; samen met mijn vriend en vrienden op weg naar Ameland.

Na aankomst in de haven als een malle op de tandem (in stijl) naar het vliegveld want het weer dreigde om te slaan. Eenmaal op locatie snel in de kleren en een korte uitleg. Last van zenuwen had ik eigenlijk niet, ik probeerde alles zo bewust mogelijk te ervaren. Vol vertrouwen stapte ik in het vliegtuig, geen zenuwen. Omhoog, geen zenuwen. Mooi uitzicht, zo half boven land en half boven zee, geen zenuwen. En toen bleven we cirkelen… schuin, weer recht en nog maar een keer schuin. Daar waren de zenuwen.. want man man… het is toch wel belachelijk hoog. Onze piloot moest een traumaheli voorrang geven dus het duurde wat langer. Na wat voelde als een uur was het moment dan daar. Schuivend naar de rand, benen naar buiten, kin naar achter en los…. Weer verklaarde ik mezelf voor gek toen ik tijdens de vrije val naar beneden keek. Maar bewust was het dit keer wel! De adrenaline gierde door mijn lijf, een bizarre combinatie tussen maximaal het gevoel hebben dat je leeft en tegelijkertijd alle controle op het gevoel van veiligheid kwijt zijn.

Toen de parachute eenmaal uit was vond mijn instructeur het grappig om versneld in spiraalvorm naar beneden te gaan. Ik vond het zelf iets minder grappig en vroeg me af of hij het ook zou kunnen waarderen als hij mijn ontbijt en lunch rond zou zien vliegen. Zover kwam het gelukkig niet want net op tijd stopte hij met stunten en konden we de landing inzetten. Toen mijn voeten de grond raakten wist ik het al; dit was zeker niet de laatste keer. ZEKER, bedankt voor het mede mogelijk maken van deze geweldige ervaring!